Saturday, 29 August 2015

Efectele Marijuanei

Salut,

de curand am fost intr-o excursie in Amsterdam.
Marijuana sau cannabisul este folosit ca si medicament in tratarea sau ameliorarea unor simptome ale unor boli, cum ar fi scleroza multipla.

Sunt multe dezbateri pe tema marijuanei medicinale. De cele mai multe ori marijuana este asociata cu drogatii dependenti si nu are o reputatie foarte buna. Din cauza acestei imaginii nu mai este luat in considerare faptul ca are mai putine efecte secundare in tratarea durerii decat multe alte medicamente cu acelasi scop.

M-am documentat sa vad daca ar avea intrebuintare in problemele legate de vezica.
Din pacate studii foarte clare nu sunt. Unele cercetari ar zice ca ar face bine, altele din contra ca ar agrava situatia. Cum e de exemplu in cazul fumatului de tutun si fumatul de marijuana se presupune ca favorizeaza instalarea cancerului in vezica.

Insa foarte multe relatari si postari ale oamenilor care sufera de vezica hiperactiva sau de cistita interstitiala ar arata ca intradevar ajuta.

Un studiu facut cu peste 100 de pacienti diagnosticati cu cistita interstitiala care au incercat marijuana medicinala zice ca: 31.8% din pacienti au zis ca i-a ajutat sa scape definitiv de durere, 55.7% au zis ca simptomele lor au fost reduse cu aproximativ 50% iar 3.4% din pacienti au zis ca nu au simtit nici o imbunatatire.
.
S-au mai facut niste studii care au aratat ca se poate extrage din marijuana doar componenta care combate durerea fara sa aiba efectul secundar al drogului. Componentele active extrase din marijuana au efecte multiple asupra corpului dintre care cu aplicare clinica.


Cannabinoidul, substanta extrasa din cannabis, amelioreaza durerea provocata de inflamatii, dar foarte putin se stie despre efectul sau asupra funtiilor vezicii. Nu sunt date exacte despre receptorii de cannabinoide din vezica, dar studiile continua pe partea aceasta.

Unii cercetatorii sustin ca au descoperit o surprinzatoare actiune a cannabisului asupra vezicii umane, sugerand ca marijuana medicala ar putea ajuta in tratarea unor afectiuni precum vezica hiperactiva sau incontinenta urinara.

In numele stiintei, si mai ales de curiozitate, am incercat si eu.
De multe ori cand simteam nevoia sa ma duc la baie, daca asteptam putin uitam ca trebuie sa ma duc. Si puteam o sa tin asa fara problema peste o ora de la primul impuls de a merge la toaleta. Nu am simtit urgente sa urinez si nu am avut nici dureri.
Pe de alta parte mi-a fost in continuu sete. Am baut foarte multa apa, care ajuta atat la hidratare cat si in curatarea vezicii.
Din experienta mea nu as putea sa trag o concluzie. Tot ce pot sa zic este ca nu mi-a inrautatit starea vezicii.

Sper ca studiile in acest domeniu sa continue.Poate se vor gasi solutii iar extractele din aceasta planta sa ajute la remedierea simptomelor si de ce nu chiar la vindecarea problemelor legate de vezica.

Be happy,
Eroteme.

Jurnalul vezicii

Salut,

e foarte important sa iti cunosti vezica. Si cel mai bine poti sa faci asta tinand un jurnal al vezicii.

In acest jurnal poti sa iti notezi cat de des urinezi, cat lichid urinezi, cat de des simpti nevoia urgenta de a urina, daca a trebuit sa te chinui sa mictionezi, daca sunt urme vizibile de sange in urina, daca ai simtit ca nu ai golit de tot vezica, daca ai avut un flux continuu sau intrerupt, de cate ori ai mers in timpul noptii la baie, simptome din timpul urinarii, daca te-ai scapat inainte sa ajungi la baie, ph si altele care ti se par ca te-ar ajuta sa iti cunosti vezica mai bine.

Astfel poti sa ai o evidenta destul de clara a simptomelor tale. De asemenea o sa te ajute cand mergi la doctor sa nu uiti detalii care poate pentru tine nu par asa importante.
Dintr-un jurnal poti afla destul de usor daca ai o vezica hiperactiva sau daca ai probleme de incontinenta urinara.

O vezica sanatoasa a unui adult are o capacitate medie de 300-400ml. In cazul unei hidratari normale (intre 1500ml si 2400ml de lichide pe zi) numarul de mictiuni in timpul zilei este aproximativ opt si foarte rar una pe noapte. Cu inaintarea in varsta aceste cifre incep sa difere foarte mult in functie de conditia fiecaruia in parte.

Bineinteles trebuie sa tii cont si de multi factori care pot sa afecteze urinarea cum ar fi alimentele consumate, stresul, starea de sanatate, obezitatea, sarcina, diabetul, constipatia sau viciile.

Pentru inceput sfatul meu e sa incepi sa iti notezi informatii simple. Apoi pe parcurs poti sa elaborezi.

Poti incepe jurnalul intr-un weekend. De altfel e destul de greu sa tii un jurnal in timpul saptamanii.
Asadar un exemplu ar fi:

Ziua 1
Ora Cat lichid am baut Ce fel de lichid Cata urina am eliminat Simptome
6:30 150ml m-a trezit urgenta
8:30  200ml apa
9:30  100ml cafea
9:45  200ml  apa
10:00 150ml normal
11:40 200ml urgenta. Incontinenta cativa picuri
12:30  300ml supa
12:40 180ml normal
14:30  250ml apa
14:40 150ml urgenta. Durere in vezica
16:00 210ml normal
17:40 180ml normal
18:20  200ml apa
19:00 190ml normal
19:35  200ml ceai tei
22:25 150ml urgenta
Total 1450ml 1560ml 3 urgente, cativa picuri, o durere

Apoi in functie de simptome poti sa detaliezi jurnalul. Adauga coloane cu informatii care crezi ca te-ar ajuta sa cunosti cat mai bine comportamentul vezicii.
Poti sa dai o nota la nevoia urgenta de a urina de la 1 ( nevoie normala ) la 10 (urgenta cu durere mare si picuri). Noteaza-ti daca ai fost constipata sau nu in ziua respectiva. De asemenea daca ai facut sex, act care este un factor des intalnit in infectiile urinare.

Este important sa fii meticuloasa si sa iti scrii cat mai multe detalii. Cu cat mai multe informatii iti notezi cu atat poti sa iti faci o idee mai clara despre activitatea vezicii tale.

Jurnalul acesta poti sa il tii oricand vrei. Poti sa scrii evidenta pe trei zile sau poti sa mentii jurnalul pentru o perioada mai lunga de timp, pana cand vezi anumite informatii repetitive.

Poti de asemenea sa il tii 2-3 zile consecutiv cand esti intr-o stare de sanatate ok si vezica ta nu are nici un simptom semnificativ. Asa ai putea sa iti stabilesti marjele cand vezica ar fi fericita.

Poti sa faci experimente sa vezi cum reactioneaza vezica la diferite bauturi, la diferite alimente sau activitati.
De fiecare data cand simti ca ceva nu e in regula tine evidenta pentru cateva zile.

Tinand astfel de jurnal o sa incepi sa iti intelegi mai bine vezica. O sa iti dai seama ce ii face rau, ce ii face bine si daca raspunde la tratamentele pe care le iei. O sa ai o relatie mai buna cu vezica ta.

Spor la treaba si sa ne auzim numai de bine,
Eroteme.